Delikatesa mezi sýry Parmigiano Reggiano

Delikatesa mezi sýry Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano (parmezán).Sýr neobsahující konzervanty. Plný bílkovin, vápníku, vitamínů (vitamín A, vitamín B1, B2, B6, B12) a fosforu. 

Parmigiano Reggiano (parmezán) je delikatesou mezi sýry. Sýr s tvrdou kůrkou a slámově žlutou sýrovou hmotou s jemným zrnem, neobsahující žádné konzervanty. Je plný bílkovin, vápníku, vitamínů (vitamín A, vitamín B1, B2, B6, B12) a fosforu. Sýr jehož chuť a vůně získává na výraznosti v závislosti na délce jeho zrání. Originál je vyráběn v Itálii, v provinciích okolo měst Parma, Reggio Emilia, Modena a v části provincií Mantova a Bologna. V krajině mezi řekami Po (Pád) a Reno. Mléko krav pasoucích se na pastvinách této oblasti a po staletí dodržovaný způsob výroby je základem jeho kvality.

Pravý parmezán se vyrábí z kravského, částečně odtučněného, mléka. Na jeden sýrový bochník je použito cca 160 litrů mléka. Čerstvý bochník váží 50 kilogramů a během zrání ztratí i přes 12 kg. Dalšími ingrediencemi při výrobě jsou sůl a syřidlo.

Minimální doba zrání je 12 měsíců. Následně každý sýr projde důkladnou kontrolou inspektorů z Consorcia, zda má sýr požadovanou kvalitu (nejsou v něm bubliny, není popraskán). Pokud je sýr v pořádku, je do něj vypáleno logo Parmigiano Reggiiano a může být dán do prodeje. Nebo může dále zrát a tím získat ještě výraznější chuť. Nesplňuje-li podmínky, je z jeho kůry odstraněn potisk z výroby a nesmí se prodávat pod označením Parmigiano-Reggiano.

O sýru, vyráběném v okolí Parmy se zmiňují již písemnosti starých Řeků. Ve 14. století jej zmínil Giovanni Boccaccio ve svém Dekameronu a v průběhu 15. století byl již parmezán rozšířen na královských dvorech v Evropě.

Díky nutričním hodnotám je velmi prospěšný pro růst dětí, rychlý zdroj k doplnění energie nejen pro sportovce a doplněk zdraví nás všech. Jen 100 g parmezánu by postačilo na pokrytí denní dávky vápníku a fosforu.

Chcete-li si pochutnat, nedoporučujeme kupovat již strouhaný parmezán v obchodech. Lepší je zakoupit sýr vcelku. Víte, jak starý a zralý sýr jste zakoupili. Pomocí našich struhadel docílíte jeho snadné strouhání na jemno.

Jak jej konzumovat? Ve formě předkrmu je ideální k vínu, zelenině či sušenému ovoci. Při vaření jej oceníte pokud jej nastrouhaný přidáte do omáček, polévek, rizota či jím posypete těstoviny. Lze s ním zapékat různé pokrmy. Při vaření je ideální používat sýr starší 24 měsíců pro jeho vyzrálejší chuť.

Jak jej nejlépe uchovávat? V chladničce, zabalený do fólie, jinak přijme pachy z lednice. Pokud jej ale nepoužíváte často, je vhodné jej zhruba jednou týdně přebalit do nové folie či jej umístit do plastové krabičky.

Odeslat článek známému   Vytisknout